Goedemiddag

Samen kopen, maar niet dezelfde wensen? 6 Tips

Plannen om samen een huis te kopen, maar is de locatie een heet hangijzer? Of hebben jullie ieder een ander ideaalplaatje in je hoofd? Samen een huis kopen is leuk als je weet wat je wilt. Maar wat als jullie ideeën uiteenlopen? Bedenk allereerst wat jullie écht belangrijk vinden. Zes tips om jullie woonwensen op elkaar af te stemmen.

Tip 1: ruimte in je huis of in je portemonnee?

Hoe zien jullie je leven over drie, vijf of tien jaar? Heb je op termijn extra ruimte nodig voor een kinder- of werkkamer? En hoeveel geld willen jullie overhouden voor andere plannen, zoals vakanties of misschien een eigen bedrijf? Door dit soort zaken in kaart te brengen, weet je beter hoeveel (slaap)kamers je straks nodig hebt. Vraag een financieel adviseur om hulp bij het bepalen van jullie spaardoelen en de te verwachte kosten en inkomsten. Zo kun je gerichter in een prijsklasse zoeken die past bij jullie toekomstplannen.

Tip 2: in de stad of in het groen?

Ben jij een stadsmens, maar wil je partner vooral rust en ruimte? Vanuit een woning aan de rand van de stad fiets je zó naar het centrum, maar net zo makkelijk naar de polder of het bos. Of denk eens aan ‘verblijfstuin’: een moestuin met een tuinhuisje, zodat je toch over extra buitenruimte beschikt.

Tip 3: dichterbij familie of werk?

Liggen jullie roots in verschillende delen van het land? De gulden middenweg kiezen lijkt misschien logisch, maar slimmer is om een paar jaar vooruit te denken. Met een jong gezin is het handig om familie en vrienden in de buurt te hebben. Wiens netwerk leent zich daar het beste voor? Hoe belangrijk is het (nog) om dicht bij je werk te wonen? Misschien wil je over een tijdje sowieso van baan veranderen.

Tip 4: wat heb je nodig om je thuis te voelen?

Wil je een goed gevoel krijgen bij een (nieuwe) woonomgeving boek dan een paar nachten in een B&B of hotel. Zo ervaar je hoe het is om bijvoorbeeld naar de supermarkt te lopen. Of hoe ver het rijden is naar je werk of vrienden. Beleef de buurt alsof je er zou wonen. Dat helpt om te ontdekken wat je nodig hebt om je thuis te voelen.

Tip 5: waarop kun je concessies doen?

Maak afzonderlijk van elkaar een prioriteitenlijst met voorwaarden waaraan jullie toekomstige woning moet voldoen. Schrijf eerst twee of drie voorwaarden op die je het allerbelangrijkst vindt. Een tuin? Een supermarkt op loopafstand? Schrijf daaronder wat je verder belangrijk vindt, bijvoorbeeld een bad, een eigen parkeerplaats of een kookeiland. Kijk nu welke punten overeenkomen en waarin jullie elkaar tegemoet kunnen komen. Misschien zit een bad er nu niet in, maar over een paar jaar wel.

Tip 6: kies je voor authentieke sfeer of comfort?

Hou jij van een sfeervol oud huis, maar staan bij je partner comfort en duurzaamheid bovenaan? Zoek dan bijvoorbeeld naar een jarendertigwoning die is gemoderniseerd en verduurzaamd. Tegenwoordig zijn er ook nieuwbouwprojecten met een authentieke bouwstijl.

Een droomwoning kopen?
Laat je adviseren en maak kennis met één van onze aankoopmakelaars
news-cta
Auteur Het Waare Huis
Datum 20 februari 2023
Het Waare Huis

Met aandacht maken we alles mooier

Kies voor onze unieke aanpak!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Cookie melding

Het Waare Huis maakt gebruik van eigen cookies en die van derden om zo een betere service te kunnen verlenen en statistische gegevens van bezoekers bij te houden.

Accepteren