Goedemiddag

Persoonlijk advies meer dan ooit van belang

Goede keuzes maken is een uitdaging

De huizenmarkt leek een paar jaar wel op een snelkookpan. De historisch lage rente, de grote behoefte aan woningen en overzichtelijke energiekosten maakten dat er grote concurrentie was tussen de kopers van woningen. Overbieden was op voorhand noodzakelijk om kans te maken op een koopwoning.
Willem Janssen, directeur van Het Waare Huis komt in zijn analyse tot de conclusie dat er meer evenwicht ontstaat dat weer kansen biedt voor woningzoekenden.

“Door allerlei omstandigheden ziet de woningmarkt er intussen heel anders uit. De rente is in redelijk korte tijd verdubbeld, al blijft die met ruim onder de vier procent nog heel aantrekkelijk. De energieprijzen zijn op hol geslagen en dat is ook op de langere termijn zorgelijk voor veel mensen. De behoefte aan woningen neemt niet af, integendeel zelfs, de woningnood zal de aankomende periode alleen nog maar stijgen. Door de renteontwikkeling is de grootste hitte op de huizenmarkt echter wel afgekoeld en dat levert meer balans en evenwicht op. Het overbieden is sterk afgenomen en woningen staan weer wat langer te koop. Dat wil niet zeggen dat de klad erin zit, nee dat niet, er ontstaan weer kansen voor mensen die tot voor kort door de overspannen woningmarkt werden weggeblazen.”

Hypotheek meenemen

Dave Smits, directeur van Huis & en Hypotheek, heeft contact met alle 55 geldverstrekkers in Nederland die woninghypotheken aanbieden. Dave: “Om die reden zijn wij in staat om mensen die een gunstige hypotheekrente hebben en een ander huis kopen, hun hypotheek te laten meenemen. Dat is gunstig wanneer je een hypotheek hebt die je een paar jaar geleden tegen lage rente hebt afgesloten. Die kun je tegen dezelfde voorwaarden meenemen. Je moet je daarbij wel realiseren dat het deel dat je extra nodig hebt voor je nieuwe woning tegen de huidige rente moet worden geleend.”

De hoge energieprijzen stimuleren mensen om in versneld tempo aan de slag te gaan met isoleren en het opwekken van eigen stroom via zonnepanelen. “Vaak is de hypothecaire ruimte groter omdat de component energie beduidend minder zwaar weegt en de maandlasten dus lager zijn.”

Uitdaging voor architect

Willem: “Januari vorig jaar zijn BENG-eisen voor nieuwbouw van kracht geworden. BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Die eisen komen voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). BENG stelt eisen aan de maximale energiebehoefte, het fossiele energiegebruik en de hoeveelheid hernieuwbare energie van gebouwen. Kortgezegd moet bij nieuwe woningen en gebouwen rekening worden gehouden met goede isolatie, energiezuinige installaties en duurzame energie. Dat wordt gemeten aan de hand van drie indicatoren, energiebehoefte, primair fossiel energieverbruik en het aandeel hernieuwbare energie.
Hier ligt een grote uitdaging voor architecten want het vereist een heel andere benadering van het te bouwen object. Voor de koper van een woning biedt het ruimte omdat de energiekosten flink lager uitvallen.”

Samenwerking loont

Dave: “Wij vinden het belangrijk dat mensen weten waar ze aan toe zijn nu bouwprijzen en hypotheekrente nauwelijks nog zekerheden bieden. Daarom zijn wij zo blij dat we de samenwerking tussen Huis & Hypotheek en Het Waare Huis een paar jaar geleden zijn gestart. Onze adviseurs houden dagelijks de vinger aan de pols en houden potentiële huizenkopers en hypotheekaanvragers stipt en actueel op de hoogte. Niets is zo vervelend wanneer mensen hun zinnen hebben gezet op een ‘droomhuis’,  dat zij pas later tot de ontdekking moeten komen dat hun polsstok niet lang genoeg is. Door regelmatig contact met onze klanten en die van Het Waare Huis kunnen wij maatwerk leveren en vooral teleurstellingen voorkomen. Wij vinden het jammer wanneer mensen de kans laten liggen om zich goed te laten voorlichten over de soms bizarre ontwikkelingen op de huizen- en geldmarkt. Een afspraak is zo gemaakt en het verplicht tot niets.”

Groote Wielen in trek

Willem: “De Groote Wielen blijkt voor veel mensen heel aantrekkelijk ook door de leeftijdsopbouw van de wijk. We zien dan ook dat steeds meer mensen van buiten de regio hun oog laten vallen op een woning in deze mooie wijk. Wij hoeven dan ook echt niet te leuren met woningen, of het nu bestaande of nieuwe woningen zijn. De 48 appartementen die in het nieuwe centrum van de Groote Wielen worden gerealiseerd waren in een mum van tijd, op en paar na, verkocht. Ook de Parktuinen zijn zeer gewild, met een drietal woningen is het aanbod ook daar al zeer beperkt.
Voor het nieuwe project Tuinenrijk dat met 42 energiezuinige woningen in oktober op de markt komt verwachten wij veel interesse, mede gezien de prijs van net iets meer dan
€ 400,000.”

Juiste stappen zetten

Dave: “Door onze samenwerking hebben we ook interessante lokale partners gevonden die door hun deskundigheid een rol kunnen spelen bijvoorbeeld op het gebied van energie, milieu en duurzaamheid. Daardoor kunnen we ook de mensen die een bestaande woning willen kopen helpen bij het aanpassen van de woningen waardoor energiezuinig de toekomst kan worden ingegaan. Ik blijf erop hameren, laat je adviseren en doe dat in een vroeg stadium voordat je onomkeerbare stappen zet.”

Auteur Willem Janssen
Datum 22 augustus 2022
Het Waare Huis

Met aandacht maken we alles mooier

Kies voor onze unieke aanpak!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Cookie melding

Het Waare Huis maakt gebruik van eigen cookies en die van derden om zo een betere service te kunnen verlenen en statistische gegevens van bezoekers bij te houden.

Accepteren