Goedemiddag

Meer keuze voor kopers op woningmarkt

Makelaars van Het Waare Huis in overleg

Het groeiende woningaanbod biedt woningkopers meer keuze en kansen tegen licht gedaalde prijzen. Daarmee komt de koopwoningmarkt in wat rustiger vaarwater. Dit blijkt uit de NVM-woningmarktcijfers en analyse van NVM-dochter brainbay over het vierde kwartaal van 2022. Het aantal woningen dat in aanbod staat, stijgt omdat er minder wordt verkocht en meer te koop wordt gezet.

Het woningaanbod is in het 4e kwartaal 2022 meer dan verdubbeld ten opzichte van het 4e kwartaal in 2021. Bij NVM-makelaars staan bijna 35.000 woningen te koop. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning is in het 4e kwartaal van 2022 407.000 euro, een daling met 3,7% ten opzichte van het 3e kwartaal 2022. Ondanks deze daling is 45% van alle verkochte woningen in het 4e kwartaal 2022 boven de vraagprijs verkocht. Voor het eerst sinds negen jaar daalt de gemiddelde verkoopprijs op jaarbasis met 6,4%. Dit markeert een omslagpunt ten opzichte van het afgelopen jaar toen de prijs met zo’n 20% op jaarbasis steeg.

De extreem verhitte markt lijkt daarmee achter ons te liggen, maar de zorgen over de betaalbaarheid is aanwezig gezien gestegen hypotheekrente. Het woningaanbod is groter geworden en daarmee ook de keuzes voor de woningkoper. We zijn er nog niet. De bevolking groeit door en daarmee ook de vraag naar woningen. De ontwikkeling van het aanbod kan dat niet bijbenen en schiet nog steeds tekort.

Het is zeer de vraag of nieuwbouw wel haalbaar, schaalbaar en betaalbaar blijft. Kopers trappen op de rem en ontwikkelaars en bouwers maken ook pas op de plaats. Nieuwbouw is een essentiële pijler onder de woningbouwopgave van Minister de Jonge. Zijn ambities en opgave zijn duidelijk. Het is nu ook aan de provincies en gemeenten om de handdoek mee op te pakken en letterlijk ruimte te bieden aan de woningbouw. Het is daarbij zaak goed te weten wat kopers zoeken. Zo zijn eengezinswoningen populair maar nu voor een groeiende groep onbetaalbaar.”

Auteur NVM
Datum 17 januari 2023
Het Waare Huis

Met aandacht maken we alles mooier

Kies voor onze unieke aanpak!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Cookie melding

Het Waare Huis maakt gebruik van eigen cookies en die van derden om zo een betere service te kunnen verlenen en statistische gegevens van bezoekers bij te houden.

Accepteren