Goedemiddag

Hypotheekverstrekkers verlagen massaal hun rentetarieven

Recent hebben geldverstrekkers een opmerkelijke beweging gemaakt door hun hypotheekrentes te verlagen, wat kansen schept voor potentiële huizenkopers. In een ongekende trend hebben alle 40 actieve hypotheekfinanciers in Nederland deze week hun rentetarieven aangepast, waarbij sommigen zelfs tweemaal een aanpassing deden.

Opvallend waren de verlagingen van 0,20 tot 0,30 procentpunt, een significante daling die leidde tot de grootste weekdaling sinds 2008 voor hypotheekrentes vastgezet voor 5, 10 en 20 jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Aanhoudende daling hypotheekrente
De hypotheekrente is nu de achtste week op rij gedaald. Sinds oktober is er sprake van een daling van bijna een half procentpunt, waardoor de rente terug is op het niveau van begin dit jaar. Opmerkelijk is dat diverse financiers nu een rentetarief van 3,8% aanbieden voor hypotheken met een looptijd van 10 jaar met NHG. Deze trend kan zich voortzetten als de kapitaalmarkt stabiel blijft.

Invloed kapitaalmarkt en toekomstverwachtingen
Deze renteverlagingen zijn een reactie op de dalende kapitaalmarktrente, die een belangrijke indicator is voor de ontwikkeling van hypotheekrentes. Beleggers anticiperen op mogelijke renteverlagingen door centrale banken zoals de ECB en de Fed in het komende jaar. Ondanks pogingen van centrale bankiers om de verwachtingen te temperen, gezien de loonstijgingen die de inflatiedaling kunnen beïnvloeden, blijft de markt reageren.

Meer kijkers per woning en meer biedingen
Momenteel zien wij als makelaar het aantal gemiddelde kijkers per woning weer oplopen, evenals het aantal biedingen. Veel zoekers die nu net geen hypotheek kunnen krijgen, kunnen dat door de veranderende regelgeving en normen, alsmede door hun veranderende inkomen in 2024 wel.

Auteur Het Waare Huis
Datum 22 december 2023
Het Waare Huis

Met aandacht maken we alles mooier

Kies voor onze unieke aanpak!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Cookie melding

Het Waare Huis maakt gebruik van eigen cookies en die van derden om zo een betere service te kunnen verlenen en statistische gegevens van bezoekers bij te houden.

Accepteren