Sumedia\Sure\SureObject\SureObject Object ( [post_id] => 20380 [prefix] => sure [_status_prospect] => PROSPECT [_status_beschikbaar] => BESCHIKBAAR [_status_verhuurd] => VERHUURD [_status_verkocht] => VERKOCHT [_status_verkocht_onder_voorbehoud] => VERKOCHT_ONDER_VOORBEHOUD [_status_onder_bod] => ONDER_BOD [_status_onder_optie] => ONDER_OPTIE [_status_verhuurd_onder_voorbehoud] => VERHUURD_ONDER_VOORBEHOUD [_status_geveild] => GEVEILD [_status_ingetrokken] => INGETROKKEN [_status_in_aanmelding] => IN_AANMELDING [_status_geannuleerd] => GEANNULEERD [_status_verkocht_bij_inschrijving] => VERKOCHT_BIJ_INSCHRIJVING [_media_soort_hoofdfoto] => HOOFDFOTO [_media_soort_foto] => FOTO [_media_soort_plattegrond] => PLATTEGROND [_media_soort_ipix] => IPIX [_media_soort_video] => VIDEO [_media_soort_flash] => FLASH [_media_soort_slideshow] => SLIDESHOW [_media_soort_document] => DOCUMENT [_media_soort_geluid] => GELUID [_media_soort_connected_partner] => CONNECTED_PARTNER [_media_soort_qr_code] => QR_CODE [types] => Array ( [0] => wonen [1] => nieuwbouw [2] => bog ) [type_wonen] => wonen [type_nieuwbouw] => nieuwbouw [type_nieuwbouw_type] => bouwtype [type_nieuwbouw_nummer] => bouwnummer [type_bog] => bog [post_types] => Array ( [wonen] => wonen [bog] => bedrijven [nieuwbouw] => nieuwbouw [bouwtype] => nieuwbouw [bouwnummer] => nieuwbouw ) [sure_includes:Sumedia\Sure:private] => Array ( [0] => lib/traits/ArrayObjectTrait.php [1] => lib/eyemove/OutputTrait.php [2] => lib/sure.php [3] => lib/routes.php [4] => lib/post-type.php [5] => lib/taxonomy.php [6] => lib/handlers.php [7] => lib/templates.php [8] => lib/parser.php [9] => lib/api.php [10] => lib/assets.php [11] => lib/object.php [12] => lib/search.php [13] => lib/shortcodes.php [14] => lib/cbs-api.php [15] => lib/cbs-statistics.php [16] => lib/admin.php [17] => lib/filters.php [18] => lib/image-helper.php [19] => lib/appointments.php [20] => lib/appointments-handler.php [21] => lib/find.php [22] => lib/find-handler.php ) [container:Sumedia\Sure\SureObject\SureObject:private] => Array ( [title] => Energielabel huis: wat betekenen de letters A tot en met G? [type] => post [content] =>

Dit zegt het energielabel

In advertenties van huizen zie je het energielabel van een woning vermeld staan met een kleur en een letter. Beide geven een indicatie van het energieverbruik van het huis: van zeer energiezuinig, A – groen, tot niet energiezuinig, G - rood. Hoe hoger het label, hoe lager de energiekosten. Maar wat zegt het nu precies als een huis energielabel A, C of E heeft? Heb je een huis op het oog, kijk dan goed welk energielabel de woning heeft. Je energiekosten zijn namelijk een onderdeel van je maandlasten. De letter en kleur van het energielabel geven een indicatie. Op het energielabel zelf, dat je kunt opzoeken, staat uitgebreide informatie over de jaarlijkse energiekosten. Maar ook over hoe goed het huis geïsoleerd is en wat je nog zou kunnen of moeten verduurzamen.

Het energielabel van A++++ tot en met G

De letter op het energielabel van het huis geeft onder meer aan hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen en/of te koelen. Hoe beter geïsoleerd de woning is, hoe minder energie dit kost. Bepalend voor het energielabel is het soort woning (bijvoorbeeld een rijtjeshuis of bungalow), het energieverbruik en hoe deze energie wordt opgewekt. Heeft een huis zonnepanelen of een warmtepomp? Dan wordt de energieopbrengst verrekend met wat je nog nodig hebt van een energieleverancier. Op basis hiervan wordt berekend in welke labelklasse het huis valt. Hieronder zie je hoeveel energie een huis ongeveer verbruikt per jaar:

Energielabel A of hoger

Een woning krijgt een label A of hoger wanneer het huis uitstekend is geïsoleerd, zonnepanelen heeft, of een zonneboiler en een zeer energiezuinige cv-ketel of warmtepomp. Voornamelijk nieuwbouwwoningen krijgen een energielabel van A+ of hoger. Een huis met energielabel A++++ wordt ook wel een 0-op-de-meter-woning genoemd. Het huis verbruikt dan net zo veel energie als dat het opbrengt in een jaar tijd. Dat betekent overigens niet dat je energierekening ook 0 euro is: je hebt waarschijnlijk ook huishoudelijke apparaten die op elektriciteit werken. Bij het vaststellen van een energielabel wordt daarmee geen rekening gehouden.

Energielabel B

Een woning met energielabel B is nog steeds zeer goed geïsoleerd en energiezuinig. Bijvoorbeeld om het HR++-glas heeft in plaats van gewoon dubbelglas. Je vindt alleen in dit huis waarschijnlijk geen duurzame energiebron, zoals een warmtepomp of zonnepanelen.

Energielabel C

Een huis met het label C is redelijk energiezuinig en heeft een redelijk laag energieverbruik. Dat wil zeggen dat de woning goed is geïsoleerd, maar deze isolatie kan beter. In de zomer kan het huis nog aardig warm worden. Waarschijnlijk vind je hier ook wat ouder dubbelglas (bijvoorbeeld uit de jaren negentig) en zijn er geen zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen geplaatst.

Energielabel D

In Nederland heeft een woning gemiddeld energielabel C / D. Dat zijn voornamelijk woningen uit de jaren tachtig en negentig die matig zijn geïsoleerd. Bij energielabel D zijn er waarschijnlijk nog isolatieverbeteringen mogelijk. Houd er ook rekening mee dat de cv-ketel mogelijk verouderd is en dat niet alle ramen dubbelglas hebben. Hierdoor is je energierekening hoger dan bij een huis met label A, B of C. Bij een label D-woning kun je wel redelijk snel de isolatie verbeteren en bijvoorbeeld zonnepanelen of een zuinigere ketel aanschaffen. Vervang je ook het oude dubbelglas voor HR++-glas (of zelfs triple) dan komen de labels C, B en A binnen handbereik.

Energielabel E

Een oranje of rood energielabel betekent dat het energieverbruik van het huis redelijk hoog is. Meestal zijn dit wat oudere woningen die nauwelijks zijn geïsoleerd. Vaak hebben de kozijnen (vooral in de slaapkamers) enkelglas en heeft de cv-ketel in de winter moeite om de woning warm te stoken. Dit alles heeft uiteraard impact op je energiekosten en het wooncomfort: houd rekening met veel tocht in huis.

Energielabel F

Bij energielabel F kun je ervanuit gaan dat de woning niet is geïsoleerd. Misschien is de cv-ketel wel vernieuwd, maar die zal erg veel moeite hebben om het huis te verwarmen. In de zomer is het binnen net zo warm als buiten. Je hebt hier een erg hoog energieverbruik, om over de kosten nog maar te zwijgen.

Energielabel G

Bij een woning met het energielabel G is ook de cv-ketel niet vernieuwd, misschien vind je hier zelfs nog een gaskachel. Wil je deze woning verduurzamen, dan heb je een flinke klus voor de boeg. Maar sommige huizen zijn deze klus meer dan waard.

Een energielabel van een woning verbeteren

Een huis kopen met een laag energielabel betekent dat je waarschijnlijk moet investeren in betere isolatie. Niet alleen om je energierekening te verlagen, maar ook om comfortabeler te wonen. Bespreek dit als je een hypotheek aanvraagt. Het totale kostenplaatje ligt eraan wat je aanpakt en hoe. Een dak isoleren hoeft niet lastig en duur te zijn. Doe je dit van binnenuit en ben je zelf handig, dan kun je isoleren voor zo’n € 10 à € 15 per m2. Kies je voor kant-en-klare isolatieplaten, dan zijn de kosten hoger. Reken voor glas vervangen op minimaal € 4000 à € 5000, afhankelijk van hoeveel ramen je wilt vervangen. Kijk voor meer verbetermogelijkheden op verbeterjehuis.nl. [post_type] => post [post_date] => 2022-09-26 11:42:36 [url] => https://www.hetwaarehuis.nl/energielabel-huis-wat-betekenen-de-letters-a-tot-en-met-g/ [_edit_lock] => 1664273127:1 [_edit_last] => 2 [_yoast_wpseo_content_score] => 90 [_content_section] => field_624e7328a45e1 [_yoast_wpseo_primary_category] => 250 [_thumbnail_id] => 20382 ) ) Energielabel huis: wat betekenen de letters A tot en met G?

Dit zegt het energielabel

In advertenties van huizen zie je het energielabel van een woning vermeld staan met een kleur en een letter. Beide geven een indicatie van het energieverbruik van het huis: van zeer energiezuinig, A – groen, tot niet energiezuinig, G – rood. Hoe hoger het label, hoe lager de energiekosten. Maar wat zegt het nu precies als een huis energielabel A, C of E heeft?

Heb je een huis op het oog, kijk dan goed welk energielabel de woning heeft. Je energiekosten zijn namelijk een onderdeel van je maandlasten. De letter en kleur van het energielabel geven een indicatie. Op het energielabel zelf, dat je kunt opzoeken, staat uitgebreide informatie over de jaarlijkse energiekosten. Maar ook over hoe goed het huis geïsoleerd is en wat je nog zou kunnen of moeten verduurzamen.

Het energielabel van A++++ tot en met G

De letter op het energielabel van het huis geeft onder meer aan hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen en/of te koelen. Hoe beter geïsoleerd de woning is, hoe minder energie dit kost. Bepalend voor het energielabel is het soort woning (bijvoorbeeld een rijtjeshuis of bungalow), het energieverbruik en hoe deze energie wordt opgewekt. Heeft een huis zonnepanelen of een warmtepomp? Dan wordt de energieopbrengst verrekend met wat je nog nodig hebt van een energieleverancier. Op basis hiervan wordt berekend in welke labelklasse het huis valt.

Hieronder zie je hoeveel energie een huis ongeveer verbruikt per jaar:

Energielabel A of hoger

Een woning krijgt een label A of hoger wanneer het huis uitstekend is geïsoleerd, zonnepanelen heeft, of een zonneboiler en een zeer energiezuinige cv-ketel of warmtepomp. Voornamelijk nieuwbouwwoningen krijgen een energielabel van A+ of hoger. Een huis met energielabel A++++ wordt ook wel een 0-op-de-meter-woning genoemd. Het huis verbruikt dan net zo veel energie als dat het opbrengt in een jaar tijd. Dat betekent overigens niet dat je energierekening ook 0 euro is: je hebt waarschijnlijk ook huishoudelijke apparaten die op elektriciteit werken. Bij het vaststellen van een energielabel wordt daarmee geen rekening gehouden.

Energielabel B

Een woning met energielabel B is nog steeds zeer goed geïsoleerd en energiezuinig. Bijvoorbeeld om het HR++-glas heeft in plaats van gewoon dubbelglas. Je vindt alleen in dit huis waarschijnlijk geen duurzame energiebron, zoals een warmtepomp of zonnepanelen.

Energielabel C

Een huis met het label C is redelijk energiezuinig en heeft een redelijk laag energieverbruik. Dat wil zeggen dat de woning goed is geïsoleerd, maar deze isolatie kan beter. In de zomer kan het huis nog aardig warm worden. Waarschijnlijk vind je hier ook wat ouder dubbelglas (bijvoorbeeld uit de jaren negentig) en zijn er geen zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen geplaatst.

Energielabel D

In Nederland heeft een woning gemiddeld energielabel C / D. Dat zijn voornamelijk woningen uit de jaren tachtig en negentig die matig zijn geïsoleerd. Bij energielabel D zijn er waarschijnlijk nog isolatieverbeteringen mogelijk. Houd er ook rekening mee dat de cv-ketel mogelijk verouderd is en dat niet alle ramen dubbelglas hebben. Hierdoor is je energierekening hoger dan bij een huis met label A, B of C. Bij een label D-woning kun je wel redelijk snel de isolatie verbeteren en bijvoorbeeld zonnepanelen of een zuinigere ketel aanschaffen. Vervang je ook het oude dubbelglas voor HR++-glas (of zelfs triple) dan komen de labels C, B en A binnen handbereik.

Energielabel E

Een oranje of rood energielabel betekent dat het energieverbruik van het huis redelijk hoog is. Meestal zijn dit wat oudere woningen die nauwelijks zijn geïsoleerd. Vaak hebben de kozijnen (vooral in de slaapkamers) enkelglas en heeft de cv-ketel in de winter moeite om de woning warm te stoken. Dit alles heeft uiteraard impact op je energiekosten en het wooncomfort: houd rekening met veel tocht in huis.

Energielabel F

Bij energielabel F kun je ervanuit gaan dat de woning niet is geïsoleerd. Misschien is de cv-ketel wel vernieuwd, maar die zal erg veel moeite hebben om het huis te verwarmen. In de zomer is het binnen net zo warm als buiten. Je hebt hier een erg hoog energieverbruik, om over de kosten nog maar te zwijgen.

Energielabel G

Bij een woning met het energielabel G is ook de cv-ketel niet vernieuwd, misschien vind je hier zelfs nog een gaskachel. Wil je deze woning verduurzamen, dan heb je een flinke klus voor de boeg. Maar sommige huizen zijn deze klus meer dan waard.

Een energielabel van een woning verbeteren

Een huis kopen met een laag energielabel betekent dat je waarschijnlijk moet investeren in betere isolatie. Niet alleen om je energierekening te verlagen, maar ook om comfortabeler te wonen. Bespreek dit als je een hypotheek aanvraagt. Het totale kostenplaatje ligt eraan wat je aanpakt en hoe. Een dak isoleren hoeft niet lastig en duur te zijn. Doe je dit van binnenuit en ben je zelf handig, dan kun je isoleren voor zo’n € 10 à € 15 per m2. Kies je voor kant-en-klare isolatieplaten, dan zijn de kosten hoger. Reken voor glas vervangen op minimaal € 4000 à € 5000, afhankelijk van hoeveel ramen je wilt vervangen. Kijk voor meer verbetermogelijkheden op verbeterjehuis.nl.

  Sumedia\Sure\SureObject\SureObject Object ( [post_id] => 20380 [prefix] => sure [_status_prospect] => PROSPECT [_status_beschikbaar] => BESCHIKBAAR [_status_verhuurd] => VERHUURD [_status_verkocht] => VERKOCHT [_status_verkocht_onder_voorbehoud] => VERKOCHT_ONDER_VOORBEHOUD [_status_onder_bod] => ONDER_BOD [_status_onder_optie] => ONDER_OPTIE [_status_verhuurd_onder_voorbehoud] => VERHUURD_ONDER_VOORBEHOUD [_status_geveild] => GEVEILD [_status_ingetrokken] => INGETROKKEN [_status_in_aanmelding] => IN_AANMELDING [_status_geannuleerd] => GEANNULEERD [_status_verkocht_bij_inschrijving] => VERKOCHT_BIJ_INSCHRIJVING [_media_soort_hoofdfoto] => HOOFDFOTO [_media_soort_foto] => FOTO [_media_soort_plattegrond] => PLATTEGROND [_media_soort_ipix] => IPIX [_media_soort_video] => VIDEO [_media_soort_flash] => FLASH [_media_soort_slideshow] => SLIDESHOW [_media_soort_document] => DOCUMENT [_media_soort_geluid] => GELUID [_media_soort_connected_partner] => CONNECTED_PARTNER [_media_soort_qr_code] => QR_CODE [types] => Array ( [0] => wonen [1] => nieuwbouw [2] => bog ) [type_wonen] => wonen [type_nieuwbouw] => nieuwbouw [type_nieuwbouw_type] => bouwtype [type_nieuwbouw_nummer] => bouwnummer [type_bog] => bog [post_types] => Array ( [wonen] => wonen [bog] => bedrijven [nieuwbouw] => nieuwbouw [bouwtype] => nieuwbouw [bouwnummer] => nieuwbouw ) [sure_includes:Sumedia\Sure:private] => Array ( [0] => lib/traits/ArrayObjectTrait.php [1] => lib/eyemove/OutputTrait.php [2] => lib/sure.php [3] => lib/routes.php [4] => lib/post-type.php [5] => lib/taxonomy.php [6] => lib/handlers.php [7] => lib/templates.php [8] => lib/parser.php [9] => lib/api.php [10] => lib/assets.php [11] => lib/object.php [12] => lib/search.php [13] => lib/shortcodes.php [14] => lib/cbs-api.php [15] => lib/cbs-statistics.php [16] => lib/admin.php [17] => lib/filters.php [18] => lib/image-helper.php [19] => lib/appointments.php [20] => lib/appointments-handler.php [21] => lib/find.php [22] => lib/find-handler.php ) [container:Sumedia\Sure\SureObject\SureObject:private] => Array ( [title] => Helpen zit in ons DNA [type] => post [content] =>

  Samenwerking tussen adviseurs levert meerwaarde

  Huis & Hypotheek en Het Waare Huis hebben elkaar niet bij toeval gevonden. Zij ontdekten in gesprekken met hun klanten namelijk dat zij van hun kennis een optelsom konden maken die bijdraagt aan het ontzorgen van mensen op de woningmarkt. Dave: “Mensen komen steeds vaker tot de conclusie dat zij hun tijd liever en beter aan andere zaken besteden en administratieve rompslomp graag overlaten aan een betrouwbare adviseur. Het is voor zowel de klant als voor ons plezierig wanneer we al in een vroeg stadium met elkaar in contact komen. Op die manier bouw je namelijk een persoonlijke band op en zijn we op de hoogte van het financiële reilen en zeilen binnen het gezin. Zo werken wij met een Service Abonnement dat wij voor € 12,95 per maand aanbieden en waarvoor de klant ons te allen tijde kan inschakelen voor advies of actie. Dat kan de belastingaangifte zijn, het bezwaar tegen een WOZ- belasting, verzekeringskwesties, financieel advies en al die andere dingen die door het jaar heen aan bod kunnen komen. Daardoor krijgen wij ook een beeld van de financiële huishouding en dat geeft ons als adviseur voorsprong, omdat wij door die inzichtelijkheid advies op maat kunnen geven. Op die manier hoeven wij niet te wachten op de vraag die de klant stelt maar kennen wij al de eigenlijke wens die latent aanwezig is. Dat is onze visie: namelijk de klant ontzorgen en altijd hulpvaardig zijn.”

  Onder de streep

  Willem Janssen, directeur van makelaarskantoor Het Waare Huis, onderstreept dat zijn team er ook op gespitst is om de klant te ontzorgen. “Je kunt als koper van een huis maar één keer goed starten. Het is van belang dat je weet wat je koopt en later niet voor verrassingen komt te staan. Daarom benadrukken wij ook dat er goed wordt gekeken naar het bedrag dat uiteindelijk onder de streept resteert. Wanneer een klant zich heeft georiënteerd bij een financieel adviseur en bijvoorbeeld te horen krijgt dat hij vijf ton kan lenen en dan een huis koopt van vier ton dan heeft hij een ton over voor bijkomstige zaken. Dat kan een uitbouw zijn, een tuin, de afwerking, de badkamer en dat soort dingen. Wanneer je in beeld hebt wat je wilt dan weet je ook wat er kan, waarbij er overigens niet over het hoofd gezien moet worden dat er rentekosten tijdens de bouw worden berekend. Weliswaar fiscaal aftrekbaar, maar toch een aandachtspuntje om vervelende verrassingen te voorkomen. Het moet niet zo zijn dat je nieuwe woning een blok aan je been wordt.”

  Persoonlijk contact

  Dave: “Ik geloof heilig in persoonlijk contact. Ik ben niet doof voor de geluiden die ik hoor van mensen die mispakken op hun fysieke bankkantoor. Die heet ik van harte welkom in ’t Koffiehuis, daar is alle ruimte en aandacht voor het advies dat mensen graag persoonlijk krijgen. Het bewijs dat er behoefte is aan persoonlijke aandacht is trouwens geleverd door de grote belangstelling voor de thema avonden die Huis & Hypotheek samen met Het Waare Huis hebben georganiseerd. Waar we bij de avond over ‘het kopen van nieuwbouwwoningen’ mikten op een opkomst van twintig belangstellenden mondde uit in drie avonden met dertig gasten. Willem en ik hebben daarbij ieder vanuit ons eigen vakgebied aangegeven wat er zoal komt kijken wanneer je een nieuwbouwwoning koopt. De bezoekers lieten duidelijk merken dat een dergelijke aanpak op prijs wordt gesteld. We hebben qua thema avonden samen nog heel interessante ideeën die we met enthousiasme gaan uitwerken.”

  Optelsom

  Willem: “De optelsom van de deskundigheid die zowel bij Huis & Hypotheek als bij Het Waare Huis aanwezig is komt helemaal ten goede aan de klant. Onze samenwerking dient namelijk geen commercieel doel, maar is volledig ingegeven door onze wens om de klant service te bieden, te ontzorgen, te helpen. De samenwerking levert ook een groter netwerk op dat ons in staat stelt korter op de bal te spelen. Zeker in tijden van onzekerheden is dat van belang. We zien de groei van de woningmarkt stabiliseren en de prijsstijging van woningen zal door inflatie afvlakken. We weten niet wat de consequenties zullen zijn van de politieke gebeurtenissen in de wereld die de transparantie steeds verder vertroebelen. De rente is in korte tijd relatief flink gestegen, een goede adviseur is hierbij alert om de klant van goed advies te dienen. De actualiteit is elke dag weer anders, daarom is samenwerking en het benutten van elkaars wijsheid rendabel. Je kunt hierdoor heel veel middelen inzetten, snel paraat zijn en op het juiste moment de juiste beslissing nemen. Klant en adviseur doen het samen, vormen een team met een gezamenlijk doel.” [post_type] => post [post_date] => 2022-09-26 11:16:35 [url] => https://www.hetwaarehuis.nl/helpen-zit-in-ons-dna/ [_edit_lock] => 1664183676:2 [_edit_last] => 2 [_thumbnail_id] => 20373 [_yoast_wpseo_content_score] => 60 [_content_section] => field_624e7328a45e1 [_yoast_wpseo_primary_category] => 244 ) ) Helpen zit in ons DNA

  Samenwerking tussen adviseurs levert meerwaarde

  Huis & Hypotheek en Het Waare Huis hebben elkaar niet bij toeval gevonden. Zij ontdekten in gesprekken met hun klanten namelijk dat zij van hun kennis een optelsom konden maken die bijdraagt aan het ontzorgen van mensen op de woningmarkt.

  Dave: “Mensen komen steeds vaker tot de conclusie dat zij hun tijd liever en beter aan andere zaken besteden en administratieve rompslomp graag overlaten aan een betrouwbare adviseur. Het is voor zowel de klant als voor ons plezierig wanneer we al in een vroeg stadium met elkaar in contact komen. Op die manier bouw je namelijk een persoonlijke band op en zijn we op de hoogte van het financiële reilen en zeilen binnen het gezin. Zo werken wij met een Service Abonnement dat wij voor € 12,95 per maand aanbieden en waarvoor de klant ons te allen tijde kan inschakelen voor advies of actie. Dat kan de belastingaangifte zijn, het bezwaar tegen een WOZ- belasting, verzekeringskwesties, financieel advies en al die andere dingen die door het jaar heen aan bod kunnen komen. Daardoor krijgen wij ook een beeld van de financiële huishouding en dat geeft ons als adviseur voorsprong, omdat wij door die inzichtelijkheid advies op maat kunnen geven. Op die manier hoeven wij niet te wachten op de vraag die de klant stelt maar kennen wij al de eigenlijke wens die latent aanwezig is. Dat is onze visie: namelijk de klant ontzorgen en altijd hulpvaardig zijn.”

  Onder de streep

  Willem Janssen, directeur van makelaarskantoor Het Waare Huis, onderstreept dat zijn team er ook op gespitst is om de klant te ontzorgen. “Je kunt als koper van een huis maar één keer goed starten. Het is van belang dat je weet wat je koopt en later niet voor verrassingen komt te staan. Daarom benadrukken wij ook dat er goed wordt gekeken naar het bedrag dat uiteindelijk onder de streept resteert. Wanneer een klant zich heeft georiënteerd bij een financieel adviseur en bijvoorbeeld te horen krijgt dat hij vijf ton kan lenen en dan een huis koopt van vier ton dan heeft hij een ton over voor bijkomstige zaken. Dat kan een uitbouw zijn, een tuin, de afwerking, de badkamer en dat soort dingen. Wanneer je in beeld hebt wat je wilt dan weet je ook wat er kan, waarbij er overigens niet over het hoofd gezien moet worden dat er rentekosten tijdens de bouw worden berekend. Weliswaar fiscaal aftrekbaar, maar toch een aandachtspuntje om vervelende verrassingen te voorkomen. Het moet niet zo zijn dat je nieuwe woning een blok aan je been wordt.”

  Persoonlijk contact

  Dave: “Ik geloof heilig in persoonlijk contact. Ik ben niet doof voor de geluiden die ik hoor van mensen die mispakken op hun fysieke bankkantoor. Die heet ik van harte welkom in ’t Koffiehuis, daar is alle ruimte en aandacht voor het advies dat mensen graag persoonlijk krijgen. Het bewijs dat er behoefte is aan persoonlijke aandacht is trouwens geleverd door de grote belangstelling voor de thema avonden die Huis & Hypotheek samen met Het Waare Huis hebben georganiseerd. Waar we bij de avond over ‘het kopen van nieuwbouwwoningen’ mikten op een opkomst van twintig belangstellenden mondde uit in drie avonden met dertig gasten. Willem en ik hebben daarbij ieder vanuit ons eigen vakgebied aangegeven wat er zoal komt kijken wanneer je een nieuwbouwwoning koopt. De bezoekers lieten duidelijk merken dat een dergelijke aanpak op prijs wordt gesteld. We hebben qua thema avonden samen nog heel interessante ideeën die we met enthousiasme gaan uitwerken.”

  Optelsom

  Willem: “De optelsom van de deskundigheid die zowel bij Huis & Hypotheek als bij Het Waare Huis aanwezig is komt helemaal ten goede aan de klant. Onze samenwerking dient namelijk geen commercieel doel, maar is volledig ingegeven door onze wens om de klant service te bieden, te ontzorgen, te helpen. De samenwerking levert ook een groter netwerk op dat ons in staat stelt korter op de bal te spelen. Zeker in tijden van onzekerheden is dat van belang. We zien de groei van de woningmarkt stabiliseren en de prijsstijging van woningen zal door inflatie afvlakken. We weten niet wat de consequenties zullen zijn van de politieke gebeurtenissen in de wereld die de transparantie steeds verder vertroebelen. De rente is in korte tijd relatief flink gestegen, een goede adviseur is hierbij alert om de klant van goed advies te dienen. De actualiteit is elke dag weer anders, daarom is samenwerking en het benutten van elkaars wijsheid rendabel. Je kunt hierdoor heel veel middelen inzetten, snel paraat zijn en op het juiste moment de juiste beslissing nemen. Klant en adviseur doen het samen, vormen een team met een gezamenlijk doel.”

   Sumedia\Sure\SureObject\SureObject Object ( [post_id] => 20380 [prefix] => sure [_status_prospect] => PROSPECT [_status_beschikbaar] => BESCHIKBAAR [_status_verhuurd] => VERHUURD [_status_verkocht] => VERKOCHT [_status_verkocht_onder_voorbehoud] => VERKOCHT_ONDER_VOORBEHOUD [_status_onder_bod] => ONDER_BOD [_status_onder_optie] => ONDER_OPTIE [_status_verhuurd_onder_voorbehoud] => VERHUURD_ONDER_VOORBEHOUD [_status_geveild] => GEVEILD [_status_ingetrokken] => INGETROKKEN [_status_in_aanmelding] => IN_AANMELDING [_status_geannuleerd] => GEANNULEERD [_status_verkocht_bij_inschrijving] => VERKOCHT_BIJ_INSCHRIJVING [_media_soort_hoofdfoto] => HOOFDFOTO [_media_soort_foto] => FOTO [_media_soort_plattegrond] => PLATTEGROND [_media_soort_ipix] => IPIX [_media_soort_video] => VIDEO [_media_soort_flash] => FLASH [_media_soort_slideshow] => SLIDESHOW [_media_soort_document] => DOCUMENT [_media_soort_geluid] => GELUID [_media_soort_connected_partner] => CONNECTED_PARTNER [_media_soort_qr_code] => QR_CODE [types] => Array ( [0] => wonen [1] => nieuwbouw [2] => bog ) [type_wonen] => wonen [type_nieuwbouw] => nieuwbouw [type_nieuwbouw_type] => bouwtype [type_nieuwbouw_nummer] => bouwnummer [type_bog] => bog [post_types] => Array ( [wonen] => wonen [bog] => bedrijven [nieuwbouw] => nieuwbouw [bouwtype] => nieuwbouw [bouwnummer] => nieuwbouw ) [sure_includes:Sumedia\Sure:private] => Array ( [0] => lib/traits/ArrayObjectTrait.php [1] => lib/eyemove/OutputTrait.php [2] => lib/sure.php [3] => lib/routes.php [4] => lib/post-type.php [5] => lib/taxonomy.php [6] => lib/handlers.php [7] => lib/templates.php [8] => lib/parser.php [9] => lib/api.php [10] => lib/assets.php [11] => lib/object.php [12] => lib/search.php [13] => lib/shortcodes.php [14] => lib/cbs-api.php [15] => lib/cbs-statistics.php [16] => lib/admin.php [17] => lib/filters.php [18] => lib/image-helper.php [19] => lib/appointments.php [20] => lib/appointments-handler.php [21] => lib/find.php [22] => lib/find-handler.php ) [container:Sumedia\Sure\SureObject\SureObject:private] => Array ( [title] => Prinsjesdag 2022: hoe raken de plannen huisbezitters en kopers? [type] => post [content] =>

   De nadruk ligt op het opvangen van de klappen van de inflatie

   De financiële plannen die het kabinet heeft aangekondigd tijdens Prinsjesdag brengen weinig verandering voor huizenzoekers. Wel is er goed nieuws voor mensen die vrezen hun energierekening niet meer te kunnen betalen en voor mensen met een laag inkomen. Dit zijn de belangrijkste plannen uit de Miljoenennota als je van plan bent een huis te (ver)kopen of een huis bezit.

   Kopen met hulp van je ouders wordt moeilijker

   Wil je een huis kopen met financiële steun van je ouders, dan kun je dat beter snel regelen. Het extra bedrag dat zij belastingvrij mogen schenken voor de koop van een huis, wordt namelijk flink teruggeschroefd. Dit jaar is dat nog € 106.671 – de zogenoemde ‘jubelton’ – maar vanaf volgend jaar wordt dat bedrag € 27.231. In 2024 eindigt deze regeling zelfs helemaal. Ouders mogen dan nog wel belastingvrij schenken, maar er is geen verhoogd bedrag meer voor een eigen woning. Zo’n schenking van je ouders mag je overigens ook gebruiken voor het aflossen of het verbouwen van je eigen woning.

   Vrijstelling voor starters gaat iets omhoog

   De vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters blijft en gaat ook iets omhoog. In 2022 hoeven starters geen 2% overdrachtsbelasting te betalen als zij een huis kopen onder de € 400.000. In 2023 wordt de maximale koopsom € 440.000. De voorwaarden blijven hetzelfde: je mag niet ouder zijn dan 34 jaar, je moet zelf in het huis gaan wonen en je hebt niet eerder gebruikgemaakt van deze vrijstelling.

   Beleggers gaan meer overdrachtsbelasting betalen

   Mensen die een huis kopen waar zij niet zelf in gaan wonen, zoals investeerders, gaan volgend jaar meer overdrachtsbelasting betalen. Nu betalen zij nog 8%, volgend jaar wordt dat 10,1%. Het kabinet wil hiermee het beleggen in huizen ontmoedigen. Ook kan het kabinet hiermee de verhoogde vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters bekostigen.

   Energiekosten omlaag en einde aan prijsstijging

   De energierekening moet omlaag. Het kabinet maakt een einde aan de stijging van de energieprijzen door in november een prijsplafond in te voeren. Heb jij een gemiddeld verbruik aan stroom en gas, dan wordt je energierekening nooit hoger dan het plafondbedrag. Voor alles wat je meer dan het gemiddelde verbruikt, betaal je het markttarief. Daarnaast gaat de overheid de rekening betalen van gezinnen die de energierekening echt niet kunnen betalen. Aanvullend komt er een energietoeslag van € 1300 voor kwetsbare gezinnen. Met energiebedrijven is afgesproken dat huishoudens met betalingsproblemen niet worden afgesloten.

   Huurtoeslag flink omhoog

   Huur je een woning en ontvang je huurtoeslag, dan kun je in 2023 een extra compensatie voor de inflatie verwachten. De huurtoeslag stijgt namelijk met ongeveer € 200 per jaar. Of je huurtoeslag krijgt, is vooral afhankelijk van je inkomen, vermogen, de hoogte van de huur en de gezinssamenstelling. De hogere huurtoeslag maakt het huren van een huis weer wat aantrekkelijker. Helaas is er nog steeds een groot tekort aan huurhuizen.

   De verhuurderheffing verdwijnt

   Verhuurders met meer dan vijftig huurhuizen in het bezit moeten belasting betalen over de waarde van deze huizen. Door de sterke stijging van de huizenprijzen is die heffing de laatste jaren flink opgelopen. Woningbouwcoöperaties halen het geld bij de huurders, dus zorgt de heffing voor hogere huurprijzen. Vanaf 1 januari 2023 verdwijnt de verhuurderheffing. Dat kan positief uitpakken voor huizenzoekers, want het geld dat woningbouwcoöperaties overhouden, kunnen ze besteden aan het bouwen van nieuwe woningen. Ook voor huurders is dit een gunstige ontwikkeling. Verhuurders geven minder uit, dus kunnen ze ook minder rekenen voor huurders.

   Woningmarkt is aan het veranderen

   Hoewel de woningmarkt dit jaar een wat minder prominent thema lijkt in de plannen van het kabinet, is de situatie wel aan het veranderen. Dit is vooral een gevolg van de gestegen hypotheekrente en het toegenomen woningaanbod. Huizen staan gemiddeld langer te koop dan een half jaar geleden. De vraag is nog wat dit uiteindelijk zal doen met de huizenprijzen.
   [post_type] => post [post_date] => 2022-09-26 10:28:25 [url] => https://www.hetwaarehuis.nl/prinsjesdag-2022-hoe-raken-de-plannen-huisbezitters-en-kopers/ [_edit_last] => 2 [_yoast_wpseo_content_score] => 90 [_content_section] => field_624e7328a45e1 [_yoast_wpseo_primary_category] => 245 [_edit_lock] => 1664186354:2 [_thumbnail_id] => 20377 ) ) Prinsjesdag 2022: hoe raken de plannen huisbezitters en kopers?

   De nadruk ligt op het opvangen van de klappen van de inflatie

   De financiële plannen die het kabinet heeft aangekondigd tijdens Prinsjesdag brengen weinig verandering voor huizenzoekers. Wel is er goed nieuws voor mensen die vrezen hun energierekening niet meer te kunnen betalen en voor mensen met een laag inkomen.

   Dit zijn de belangrijkste plannen uit de Miljoenennota als je van plan bent een huis te (ver)kopen of een huis bezit.

   Kopen met hulp van je ouders wordt moeilijker

   Wil je een huis kopen met financiële steun van je ouders, dan kun je dat beter snel regelen. Het extra bedrag dat zij belastingvrij mogen schenken voor de koop van een huis, wordt namelijk flink teruggeschroefd. Dit jaar is dat nog € 106.671 – de zogenoemde ‘jubelton’ – maar vanaf volgend jaar wordt dat bedrag € 27.231. In 2024 eindigt deze regeling zelfs helemaal. Ouders mogen dan nog wel belastingvrij schenken, maar er is geen verhoogd bedrag meer voor een eigen woning. Zo’n schenking van je ouders mag je overigens ook gebruiken voor het aflossen of het verbouwen van je eigen woning.

   Vrijstelling voor starters gaat iets omhoog

   De vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters blijft en gaat ook iets omhoog. In 2022 hoeven starters geen 2% overdrachtsbelasting te betalen als zij een huis kopen onder de € 400.000. In 2023 wordt de maximale koopsom € 440.000. De voorwaarden blijven hetzelfde: je mag niet ouder zijn dan 34 jaar, je moet zelf in het huis gaan wonen en je hebt niet eerder gebruikgemaakt van deze vrijstelling.

   Beleggers gaan meer overdrachtsbelasting betalen

   Mensen die een huis kopen waar zij niet zelf in gaan wonen, zoals investeerders, gaan volgend jaar meer overdrachtsbelasting betalen. Nu betalen zij nog 8%, volgend jaar wordt dat 10,1%. Het kabinet wil hiermee het beleggen in huizen ontmoedigen. Ook kan het kabinet hiermee de verhoogde vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters bekostigen.

   Energiekosten omlaag en einde aan prijsstijging

   De energierekening moet omlaag. Het kabinet maakt een einde aan de stijging van de energieprijzen door in november een prijsplafond in te voeren. Heb jij een gemiddeld verbruik aan stroom en gas, dan wordt je energierekening nooit hoger dan het plafondbedrag. Voor alles wat je meer dan het gemiddelde verbruikt, betaal je het markttarief.

   Daarnaast gaat de overheid de rekening betalen van gezinnen die de energierekening echt niet kunnen betalen. Aanvullend komt er een energietoeslag van € 1300 voor kwetsbare gezinnen. Met energiebedrijven is afgesproken dat huishoudens met betalingsproblemen niet worden afgesloten.

   Huurtoeslag flink omhoog

   Huur je een woning en ontvang je huurtoeslag, dan kun je in 2023 een extra compensatie voor de inflatie verwachten. De huurtoeslag stijgt namelijk met ongeveer € 200 per jaar. Of je huurtoeslag krijgt, is vooral afhankelijk van je inkomen, vermogen, de hoogte van de huur en de gezinssamenstelling. De hogere huurtoeslag maakt het huren van een huis weer wat aantrekkelijker. Helaas is er nog steeds een groot tekort aan huurhuizen.

   De verhuurderheffing verdwijnt

   Verhuurders met meer dan vijftig huurhuizen in het bezit moeten belasting betalen over de waarde van deze huizen. Door de sterke stijging van de huizenprijzen is die heffing de laatste jaren flink opgelopen. Woningbouwcoöperaties halen het geld bij de huurders, dus zorgt de heffing voor hogere huurprijzen.

   Vanaf 1 januari 2023 verdwijnt de verhuurderheffing. Dat kan positief uitpakken voor huizenzoekers, want het geld dat woningbouwcoöperaties overhouden, kunnen ze besteden aan het bouwen van nieuwe woningen. Ook voor huurders is dit een gunstige ontwikkeling. Verhuurders geven minder uit, dus kunnen ze ook minder rekenen voor huurders.

   Woningmarkt is aan het veranderen

   Hoewel de woningmarkt dit jaar een wat minder prominent thema lijkt in de plannen van het kabinet, is de situatie wel aan het veranderen. Dit is vooral een gevolg van de gestegen hypotheekrente en het toegenomen woningaanbod. Huizen staan gemiddeld langer te koop dan een half jaar geleden. De vraag is nog wat dit uiteindelijk zal doen met de huizenprijzen.

    Sumedia\Sure\SureObject\SureObject Object ( [post_id] => 20380 [prefix] => sure [_status_prospect] => PROSPECT [_status_beschikbaar] => BESCHIKBAAR [_status_verhuurd] => VERHUURD [_status_verkocht] => VERKOCHT [_status_verkocht_onder_voorbehoud] => VERKOCHT_ONDER_VOORBEHOUD [_status_onder_bod] => ONDER_BOD [_status_onder_optie] => ONDER_OPTIE [_status_verhuurd_onder_voorbehoud] => VERHUURD_ONDER_VOORBEHOUD [_status_geveild] => GEVEILD [_status_ingetrokken] => INGETROKKEN [_status_in_aanmelding] => IN_AANMELDING [_status_geannuleerd] => GEANNULEERD [_status_verkocht_bij_inschrijving] => VERKOCHT_BIJ_INSCHRIJVING [_media_soort_hoofdfoto] => HOOFDFOTO [_media_soort_foto] => FOTO [_media_soort_plattegrond] => PLATTEGROND [_media_soort_ipix] => IPIX [_media_soort_video] => VIDEO [_media_soort_flash] => FLASH [_media_soort_slideshow] => SLIDESHOW [_media_soort_document] => DOCUMENT [_media_soort_geluid] => GELUID [_media_soort_connected_partner] => CONNECTED_PARTNER [_media_soort_qr_code] => QR_CODE [types] => Array ( [0] => wonen [1] => nieuwbouw [2] => bog ) [type_wonen] => wonen [type_nieuwbouw] => nieuwbouw [type_nieuwbouw_type] => bouwtype [type_nieuwbouw_nummer] => bouwnummer [type_bog] => bog [post_types] => Array ( [wonen] => wonen [bog] => bedrijven [nieuwbouw] => nieuwbouw [bouwtype] => nieuwbouw [bouwnummer] => nieuwbouw ) [sure_includes:Sumedia\Sure:private] => Array ( [0] => lib/traits/ArrayObjectTrait.php [1] => lib/eyemove/OutputTrait.php [2] => lib/sure.php [3] => lib/routes.php [4] => lib/post-type.php [5] => lib/taxonomy.php [6] => lib/handlers.php [7] => lib/templates.php [8] => lib/parser.php [9] => lib/api.php [10] => lib/assets.php [11] => lib/object.php [12] => lib/search.php [13] => lib/shortcodes.php [14] => lib/cbs-api.php [15] => lib/cbs-statistics.php [16] => lib/admin.php [17] => lib/filters.php [18] => lib/image-helper.php [19] => lib/appointments.php [20] => lib/appointments-handler.php [21] => lib/find.php [22] => lib/find-handler.php ) [container:Sumedia\Sure\SureObject\SureObject:private] => Array ( [title] => Persoonlijk advies meer dan ooit van belang [type] => post [content] =>

    Goede keuzes maken is een uitdaging

    De huizenmarkt leek een paar jaar wel op een snelkookpan. De historisch lage rente, de grote behoefte aan woningen en overzichtelijke energiekosten maakten dat er grote concurrentie was tussen de kopers van woningen. Overbieden was op voorhand noodzakelijk om kans te maken op een koopwoning. Willem Janssen, directeur van Het Waare Huis komt in zijn analyse tot de conclusie dat er meer evenwicht ontstaat dat weer kansen biedt voor woningzoekenden. “Door allerlei omstandigheden ziet de woningmarkt er intussen heel anders uit. De rente is in redelijk korte tijd verdubbeld, al blijft die met ruim onder de vier procent nog heel aantrekkelijk. De energieprijzen zijn op hol geslagen en dat is ook op de langere termijn zorgelijk voor veel mensen. De behoefte aan woningen neemt niet af, integendeel zelfs, de woningnood zal de aankomende periode alleen nog maar stijgen. Door de renteontwikkeling is de grootste hitte op de huizenmarkt echter wel afgekoeld en dat levert meer balans en evenwicht op. Het overbieden is sterk afgenomen en woningen staan weer wat langer te koop. Dat wil niet zeggen dat de klad erin zit, nee dat niet, er ontstaan weer kansen voor mensen die tot voor kort door de overspannen woningmarkt werden weggeblazen.”

    Hypotheek meenemen

    Dave Smits, directeur van Huis & en Hypotheek, heeft contact met alle 55 geldverstrekkers in Nederland die woninghypotheken aanbieden. Dave: “Om die reden zijn wij in staat om mensen die een gunstige hypotheekrente hebben en een ander huis kopen, hun hypotheek te laten meenemen. Dat is gunstig wanneer je een hypotheek hebt die je een paar jaar geleden tegen lage rente hebt afgesloten. Die kun je tegen dezelfde voorwaarden meenemen. Je moet je daarbij wel realiseren dat het deel dat je extra nodig hebt voor je nieuwe woning tegen de huidige rente moet worden geleend.” De hoge energieprijzen stimuleren mensen om in versneld tempo aan de slag te gaan met isoleren en het opwekken van eigen stroom via zonnepanelen. “Vaak is de hypothecaire ruimte groter omdat de component energie beduidend minder zwaar weegt en de maandlasten dus lager zijn.”

    Uitdaging voor architect

    Willem: “Januari vorig jaar zijn BENG-eisen voor nieuwbouw van kracht geworden. BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Die eisen komen voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). BENG stelt eisen aan de maximale energiebehoefte, het fossiele energiegebruik en de hoeveelheid hernieuwbare energie van gebouwen. Kortgezegd moet bij nieuwe woningen en gebouwen rekening worden gehouden met goede isolatie, energiezuinige installaties en duurzame energie. Dat wordt gemeten aan de hand van drie indicatoren, energiebehoefte, primair fossiel energieverbruik en het aandeel hernieuwbare energie. Hier ligt een grote uitdaging voor architecten want het vereist een heel andere benadering van het te bouwen object. Voor de koper van een woning biedt het ruimte omdat de energiekosten flink lager uitvallen.”

    Samenwerking loont

    Dave: “Wij vinden het belangrijk dat mensen weten waar ze aan toe zijn nu bouwprijzen en hypotheekrente nauwelijks nog zekerheden bieden. Daarom zijn wij zo blij dat we de samenwerking tussen Huis & Hypotheek en Het Waare Huis een paar jaar geleden zijn gestart. Onze adviseurs houden dagelijks de vinger aan de pols en houden potentiële huizenkopers en hypotheekaanvragers stipt en actueel op de hoogte. Niets is zo vervelend wanneer mensen hun zinnen hebben gezet op een ‘droomhuis’,  dat zij pas later tot de ontdekking moeten komen dat hun polsstok niet lang genoeg is. Door regelmatig contact met onze klanten en die van Het Waare Huis kunnen wij maatwerk leveren en vooral teleurstellingen voorkomen. Wij vinden het jammer wanneer mensen de kans laten liggen om zich goed te laten voorlichten over de soms bizarre ontwikkelingen op de huizen- en geldmarkt. Een afspraak is zo gemaakt en het verplicht tot niets.”

    Groote Wielen in trek

    Willem: “De Groote Wielen blijkt voor veel mensen heel aantrekkelijk ook door de leeftijdsopbouw van de wijk. We zien dan ook dat steeds meer mensen van buiten de regio hun oog laten vallen op een woning in deze mooie wijk. Wij hoeven dan ook echt niet te leuren met woningen, of het nu bestaande of nieuwe woningen zijn. De 48 appartementen die in het nieuwe centrum van de Groote Wielen worden gerealiseerd waren in een mum van tijd, op en paar na, verkocht. Ook de Parktuinen zijn zeer gewild, met een drietal woningen is het aanbod ook daar al zeer beperkt. Voor het nieuwe project Tuinenrijk dat met 42 energiezuinige woningen in oktober op de markt komt verwachten wij veel interesse, mede gezien de prijs van net iets meer dan € 400,000.”

    Juiste stappen zetten

    Dave: “Door onze samenwerking hebben we ook interessante lokale partners gevonden die door hun deskundigheid een rol kunnen spelen bijvoorbeeld op het gebied van energie, milieu en duurzaamheid. Daardoor kunnen we ook de mensen die een bestaande woning willen kopen helpen bij het aanpassen van de woningen waardoor energiezuinig de toekomst kan worden ingegaan. Ik blijf erop hameren, laat je adviseren en doe dat in een vroeg stadium voordat je onomkeerbare stappen zet.” [post_type] => post [post_date] => 2022-08-22 10:47:38 [url] => https://www.hetwaarehuis.nl/persoonlijk-advies-meer-dan-ooit-van-belang/ [_edit_lock] => 1664273974:1 [_edit_last] => 1 [_yoast_wpseo_content_score] => 60 [_content_section] => field_624e7328a45e1 [_yoast_wpseo_primary_category] => 244 [_thumbnail_id] => 20372 [_wp_old_date] => 2022-09-26 ) ) Persoonlijk advies meer dan ooit van belang

    Goede keuzes maken is een uitdaging

    De huizenmarkt leek een paar jaar wel op een snelkookpan. De historisch lage rente, de grote behoefte aan woningen en overzichtelijke energiekosten maakten dat er grote concurrentie was tussen de kopers van woningen. Overbieden was op voorhand noodzakelijk om kans te maken op een koopwoning.
    Willem Janssen, directeur van Het Waare Huis komt in zijn analyse tot de conclusie dat er meer evenwicht ontstaat dat weer kansen biedt voor woningzoekenden.

    “Door allerlei omstandigheden ziet de woningmarkt er intussen heel anders uit. De rente is in redelijk korte tijd verdubbeld, al blijft die met ruim onder de vier procent nog heel aantrekkelijk. De energieprijzen zijn op hol geslagen en dat is ook op de langere termijn zorgelijk voor veel mensen. De behoefte aan woningen neemt niet af, integendeel zelfs, de woningnood zal de aankomende periode alleen nog maar stijgen. Door de renteontwikkeling is de grootste hitte op de huizenmarkt echter wel afgekoeld en dat levert meer balans en evenwicht op. Het overbieden is sterk afgenomen en woningen staan weer wat langer te koop. Dat wil niet zeggen dat de klad erin zit, nee dat niet, er ontstaan weer kansen voor mensen die tot voor kort door de overspannen woningmarkt werden weggeblazen.”

    Hypotheek meenemen

    Dave Smits, directeur van Huis & en Hypotheek, heeft contact met alle 55 geldverstrekkers in Nederland die woninghypotheken aanbieden. Dave: “Om die reden zijn wij in staat om mensen die een gunstige hypotheekrente hebben en een ander huis kopen, hun hypotheek te laten meenemen. Dat is gunstig wanneer je een hypotheek hebt die je een paar jaar geleden tegen lage rente hebt afgesloten. Die kun je tegen dezelfde voorwaarden meenemen. Je moet je daarbij wel realiseren dat het deel dat je extra nodig hebt voor je nieuwe woning tegen de huidige rente moet worden geleend.”

    De hoge energieprijzen stimuleren mensen om in versneld tempo aan de slag te gaan met isoleren en het opwekken van eigen stroom via zonnepanelen. “Vaak is de hypothecaire ruimte groter omdat de component energie beduidend minder zwaar weegt en de maandlasten dus lager zijn.”

    Uitdaging voor architect

    Willem: “Januari vorig jaar zijn BENG-eisen voor nieuwbouw van kracht geworden. BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Die eisen komen voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). BENG stelt eisen aan de maximale energiebehoefte, het fossiele energiegebruik en de hoeveelheid hernieuwbare energie van gebouwen. Kortgezegd moet bij nieuwe woningen en gebouwen rekening worden gehouden met goede isolatie, energiezuinige installaties en duurzame energie. Dat wordt gemeten aan de hand van drie indicatoren, energiebehoefte, primair fossiel energieverbruik en het aandeel hernieuwbare energie.
    Hier ligt een grote uitdaging voor architecten want het vereist een heel andere benadering van het te bouwen object. Voor de koper van een woning biedt het ruimte omdat de energiekosten flink lager uitvallen.”

    Samenwerking loont

    Dave: “Wij vinden het belangrijk dat mensen weten waar ze aan toe zijn nu bouwprijzen en hypotheekrente nauwelijks nog zekerheden bieden. Daarom zijn wij zo blij dat we de samenwerking tussen Huis & Hypotheek en Het Waare Huis een paar jaar geleden zijn gestart. Onze adviseurs houden dagelijks de vinger aan de pols en houden potentiële huizenkopers en hypotheekaanvragers stipt en actueel op de hoogte. Niets is zo vervelend wanneer mensen hun zinnen hebben gezet op een ‘droomhuis’,  dat zij pas later tot de ontdekking moeten komen dat hun polsstok niet lang genoeg is. Door regelmatig contact met onze klanten en die van Het Waare Huis kunnen wij maatwerk leveren en vooral teleurstellingen voorkomen. Wij vinden het jammer wanneer mensen de kans laten liggen om zich goed te laten voorlichten over de soms bizarre ontwikkelingen op de huizen- en geldmarkt. Een afspraak is zo gemaakt en het verplicht tot niets.”

    Groote Wielen in trek

    Willem: “De Groote Wielen blijkt voor veel mensen heel aantrekkelijk ook door de leeftijdsopbouw van de wijk. We zien dan ook dat steeds meer mensen van buiten de regio hun oog laten vallen op een woning in deze mooie wijk. Wij hoeven dan ook echt niet te leuren met woningen, of het nu bestaande of nieuwe woningen zijn. De 48 appartementen die in het nieuwe centrum van de Groote Wielen worden gerealiseerd waren in een mum van tijd, op en paar na, verkocht. Ook de Parktuinen zijn zeer gewild, met een drietal woningen is het aanbod ook daar al zeer beperkt.
    Voor het nieuwe project Tuinenrijk dat met 42 energiezuinige woningen in oktober op de markt komt verwachten wij veel interesse, mede gezien de prijs van net iets meer dan
    € 400,000.”

    Juiste stappen zetten

    Dave: “Door onze samenwerking hebben we ook interessante lokale partners gevonden die door hun deskundigheid een rol kunnen spelen bijvoorbeeld op het gebied van energie, milieu en duurzaamheid. Daardoor kunnen we ook de mensen die een bestaande woning willen kopen helpen bij het aanpassen van de woningen waardoor energiezuinig de toekomst kan worden ingegaan. Ik blijf erop hameren, laat je adviseren en doe dat in een vroeg stadium voordat je onomkeerbare stappen zet.”